Spirprisen til Co2Bio

Legg igjen en kommentar

Daglig leder Svein Nordvik (co2bio) og administrerende direktør Marit Warncke (Bergen Næringsråd)

Daglig leder Svein Nordvik (co2bio) og administrerende direktør Marit Warncke (Bergen Næringsråd)

Selskapet CO2Bio kaller alger for havets regnskog, og har utviklet et konsept som tillater utnyttelse av store mengder fanget CO2.

Gjennom å utnytte CO2 fanget på Mongstad vil CO2Bio hjelpe havbruksnæringen med å få bukt med mangelen på omega-3 fettsyrer som brukes i fiskefór. Ideen hadde sitt utspring i et arbeid i Nordhordland Handverk- og Industrilag hvor spørsmålet ble stilt: Hvorfor pumpe CO2 ned i Nordsjøen når den har en egenverdi som en ressurs?

Selskapet CO2Bio ble formelt stiftet på julaften i 2011 og er et partnerskap bestående av Nordhordland Handverk- og Industrilag, Bergen Teknologioverføring, EWOS, Salmon Group og Grieg Seafood og med solid faglig bistand fra blant andre Uni Research, Universitetet i Bergen og Nofima.

Her kan du lese en utfyllende presentasjon av selskapet.

Juryen sier følgende om årets vinner av Spir-prisen:

«Vinner av Spir-prisen 2013 bruker en ressurs som verden vil ha i overflod de kommende tiårene; CO2. Samtidig har alger – marin biomasse – meget stort potensiale både i energiproduksjon og som råvare til matproduksjon. Vi vet at klimautfordringen må løses i en verden der befolkningen øker og ressursutfordringene står i kø. Årets vinner utvikler en teknologi som kan bidra til å løse de store utfordringene menneskeheten står overfor.»

Juryen bak Spir!-prisen består av:
Inge Husefest, adm. dir BKK Energitjenester
Anders Haugland, managing director Bergen Teknologioverføring
Jan I. Haaland, rektor NHH
Torbjørn Torsvik, direktør for marked og forretningsutvikling PwC

Spir!-prisen ble delt ut for første gang under Fornybarkonferansen 2013. Prisvinneren får faglig kompetanse fra PwC til en verdi av 75 000 kroner og en pengepremie på 50 000 kroner.

Målet med Spir! er å synliggjøre små og store kommersielle konsepter, oppfinnelser, produkter og tjenester som – hver på sin måte – vil kunne ha en positiv effekt på klimaet. Det kan være et elektrifiseringsprosjekt på en oljeplattform, oppstart av et sykkeltaxiselskap, en ny vindmøllesatsing, etablering av en bildelering, en ny byggemåte som reduserer oppvarmingsbehovet, en oppfinnelse av en liten duppeditt som gjør eksisterende teknologi reinere eller mer effektivt eller noe helt annet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s