SIRKLE – den nye oppslagstavlen for gjenbruk og deling

Legg igjen en kommentar

SirkleHusker du oppslagstavlen på nærbutikken? De fargerike lappene fra folk i nabolaget som ville gi bort et par barneski, kjøpe en brukt sykkel eller låne en trillebår? Nærbutikkene er ikke som de en gang var, men på Landås i Bergen har oppslagstavlen gjenoppstått på nettstedet sirkle.no.

SIRKLE ble lansert 29.november 2012. Det er et nettsted for å selge, dele, bytte, låne og gi bort ting. Formålet er å redusere antall nyinnkjøp, og med det krympe klimafotavtrykket i lokalsamfunnet.

–  Den største delen av nordmenns klimafotavtrykk handler om alle tingene våre, de vil kjøper, bruker og kaster. En materiell forbruksvekst som går utover jordens tåleevne må erstattes av smart og kretsløpsbasert bruk av ressurser, og det er her SIRKLE kommer inn i bildet. Det er et sted for gjenbruk, deling og lokal interaksjon, sier Lars Ove Kvalbein.

Han er en av initiativtakerne til Bærekraftige Liv – et nabolagsprosjekt i Bergen som driver med klimaomstilling i lokalsamfunn. SIRKLE er ett av prosjektene deres.

–     Vi leter etter løsninger i fellesskapet, på de store utfordringene i vår tid. Det føles meningsfylt å investere tid i et fellesskap som er forankret i stedet der du lever og bor. Nabolaget som enhet har en iboende kraft i seg, som sprer seg som positive sirkler, større enn handlingen selv, sier Kvalbein.

SIRKLE har ved utgangen av mars 2013 86 registrerte brukere og et par hundre følgere på Facebook.

Fra Landås til Norge

Våren 2013 testes en betaversjon av sirkle.no rettet mot beboerne på Landås i Bergen. Mot sommeren kommer en ny, skarpere versjon, som etter hvert gjøres tilgjengelig for hele landet.

–     Når vi nå utvikler nettstedet videre er det med tanke på å gjøre den til et verktøy for alle forbrukere som bor i et lokalsamfunn, sier Kvalbein.

Den største utfordringen for SIRKLE har vært å identifisere hva som kjennetegner kommunikasjonsbehovet i et lokalsamfunn, og hvordan kommunikasjonsteknologi kan etablere nye samhandlingsformer. Løsningen må ikke bare fungere teknologisk, men også skape konkret nytteverdi for den enkelte bruker og for de ulike lokalsamfunn som tar den i bruk. Dreis AS står for utviklingen, og prosjektleder er Anders Waage Nilsen.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s