En grønn datarevolusjon

Legg igjen en kommentar

Hva om batteriet på laptopen din varte i 40 timer?  Eller om stasjonære datamaskiner og servere kunne redusere strømforbruket med en tredjedel?

CUP003_01_Front-Side_Perspective_ABergensfirmaet CUPP Computing sitter med nøkkelen til det som kan bli en datarevolusjon og samtidig gi en betydelig miljø- og klimagevinst. Selskapet har tatt patent på teknologi som muliggjør en sømløs overgang mellom høyenergi (X-86) og lavenergi (RISC) prosessering gjennom chipsettet på datamaskinen. Mens X-86 brukes i tradisjonelle datamaskiner, er RISC vanlig i smarttelefoner og lignende verktøy. Frem til nå har det ikke vært mulig å utnytte begge former for prosessering i samme verktøy. – Løsningen har et enormt potensial, sier Andrew Keenan i CUPP Computing.

Datamaskiner sløser med energien
CUPPs tilnærming gjør det mulig å bruke de to ulike prosessortypene alt etter hvilken arbeidsoppgave som skal utføres. – Nesten alle oppgaver en «normal» databruker utfører kan gjennomføres med en lavenergiprosessor. Dagens standardprosessor bruker dermed nesten 8 til 10 ganger mer energi enn prosessorer du finner i mobiltelefoner og nettbrett, men for samme arbeidsoppgaver, forteller Keenan.

Dramatisk energireduksjon
CUPP har designet en løsning som kan benytte begge prosessortypene på samme enhet. Forventningene er at brukeren i hovedsak vil benytte seg av lavenergiprosessoren og dermed ha batterikapasitet på opp mot 40 timer for en laptop og redusere strømforbruket til stasjonære datamaskiner og servere med minst en tredjedel av dagens forbruk. Ved å kombinere de to prosessortypene kan man lage enheter som har egenskapen til å være både PC, telefon, musikkspiller osv. og som veksler mellom lav- og høyenergi etter behov. – Vårt konsept krever ikke enorme investeringer eller omlegginginger, krever ikke statlige subsidier eller ødelegger landskapet. Det er rett og slett en veldig enkel og effektiv løsning, påpeker Keenan.

Gevinsten øker i takt med digitaliseringen
– Informasjons- og kommunikasjonsteknologi står allerede i dag for to prosent av CO2-utslippene på verdensbasis. Et redusert energibruk reduserer utslippene betydelig.  Vi tar to eksisterende standarder, med sine egne styrker og svakheter, kombinerer styrkene og står igjen med en løsning som er bedre og reduserer strømforbruket.  Det enkleste er ofte det beste, slår Keenan fast.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s