Bruker naturen selv til miljøovervåkning

Legg igjen en kommentar

BiotaStavangerselskapet Biota Guard er alene om å utvikle en kommersiell tjeneste for sanntids miljøeffektovervåkning. Nå vekker de stor interesse blant oljeselskapene.

Selskapet har sitt utspring fra IRIS Biomiljø og er et miljø- og teknologiselskap med en unik og patentert teknologi basert på å integrere biosensorer som levende blåskjell med konvensjonelle fysiske og kjemiske sensorer. – Blåskjell med sensorer for hjerterate og åpne/lukke-frekvens har en unik sensitivitet og evne til å absorbere de totale effektene av det marine miljøet, forteller administrerende direktør Eirik Sønneland.

Gjør sanntidsovervåkning mulig
Alle datakildene er koblet sammen med operasjonelle data slik at man leverer en integrert løsning for sanntidsovervåkning av det marine miljøet nær petroleumsrelaterte operasjoner. Nettopp dette har sikret stor interesse fra de største operatørene på norsk sokkel. – Statoil, Shell, ConocoPhillips, ENI, Total og GdF Suez er industripartnere som har støttet oss. Vi leverer lekkasjedeteksjon, overvåkning av langtidseffekter og siden vi bruker flere ulike datakilder, er vår fremgangsmetode mer robust mot falske alarmer, opplyser Sønneland.

Forventer større marked fremover
Sønneland tror strengere krav til miljøovervåkning og fremtidige operasjoner i mer sensitive miljø skaper et voksende marked for Biota Guard.  -Faktabasert kunnskap vil ha betydelig verdi for såvel oljeselskap som miljømyndigheter. Vi er alene om å utvikle en kommersiell tjeneste for sanntids miljøeffektovervåkning.  Våre beregninger tilsier et marked for Biota Guard sine tjenester innen offshore produksjon, leteboring og landbaserte installasjoner i Norge, Storbritannia og Canada på nærmere 2 milliarder kroner.

Jobbet for å få innpass
Tross en betydelig innsats for å utvikle de teknologiske løsningene har ikke det vært selskapets største utfordring i følge Sønneland. – Vi har gått i front og bygget et helt nytt marked. Industriaktørene som har fulgt oss har gitt uvurderlig støtte, men er også konservative til å ta i bruk ny miljøteknologi, så lenge lovkrav ikke er etablert. Dagens situasjon gir imidlertid grunn til optimisme.

Utholdenhetsidrett
-Det å etablere en oppstartsbedrift basert på en nyskapende idé er en utholdenhetsidrett. Vi har også måttet jobbe for å kvitte oss med merkelappen som «blåskjell-selskapet» og bygge et rennomé innen integrert miljøovervåkning. Men vi har vist at vi kan bygge stein på stein og opplever en helt annen respons på vår tjeneste og bidrag i dag enn da vi satte sammen den første prototypen. Det gir motivasjon til å fortsette å utvikle selskapet og løsningene, avslutter Sønneland. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s