Et solid fundament for vindkraft

Legg igjen en kommentar

2003 OwecOWEC Tower er historien om hvordan interesse for havvind har utviklet seg til et moderne industrieventyr med interessenter langt utenfor Norge. Fra hovedkontoret i Bergen posisjonerer selskapet seg innenfor en voksende næring.

Det var gründerne Gunnar Foss og Per Bull Haugsøen som i 2001 fattet interesse for vindkraftproduksjon til havs. I 2004 startet de OWEC Tower som knappe ti år senere har levert design og ingeniørtjenester til 90 fundament for havvindmøller. Så ettertraktet er kompetansen til bergensfirmaet at det singalesiske industrikonsernet Keppel FELS i 2012 kjøpte en større aksjepost.

Drar nytte av marin erfaring
Vi har kompetansen til å levere avanserte fundament for store vindturbiner på dypt vann. Med nytte fra gründerens bakgrunn fra marine operasjoner og strukturarbeid har vi utviklet et modent konsept. Gjennom samarbeid med andre aktører i verdikjeden for havvind leverer vi et gjennomtenkt design, produksjonsprosess og installasjonsmetodikk som har gitt oss kontrakter i konkurranse med langt større aktører, forteller Kristian Amlie, forretningsutvikler i OWEC Tower.

I ferd med å ta av på kontinentet
Det er ikke et ubetydelig marked OWEC Tower tar del i. Godt hjulpet av EU sine 20-20-20 mål er veksten innen havvind ventet å bli stor de kommende tiårene. Den europeiske vindkraftorganisasjonen EWEA estimerer at det innen 2020 vil produseres 48 TWh årlig, som er nesten halvparten av Norges samlede vannkraftproduksjon. – Fordelene med havvind er mange og der vind- og dybdeforhold og nærhet til markedet er gunstig, er det et marked overalt i verden. Til nå har imidlertid vårt hovedmarked vært Europa, hvor vår OWEC Quattropod ™ – en stålstruktur med fire bein – er valgt til prosjekter i Skottland, England, Tyskland, Belgia og Frankrike. Våre fundamenter er benyttet i prosjekt som til sammen har realisert mellom to og tre Altakraftverk i årlig fornybar energiproduksjon, opplyser Amlie.

Flere nyvinninger på gang
OWEC Tower satser tungt på videre forskning og utvikling av nye løsninger. En nyvinning som er kommet på markedet er forhåndsinstallerte peler som fundamentene festes til sjøbunnen med. – Ved å introdusere et slikt fundament med tilhørende praktisk installasjon kan man redusere risiko og kostnader betydelig for utbygger ved bruk av mindre fartøy og at operasjoner kan foregå parallelt, påpeker Amlie.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s