Vinden blåser mot et lavkarbonsamfunn

Legg igjen en kommentar

341_bildes9I nærmeste fremtid ligger en omfattende og svært nødvendig overgang fra fossil til fornybar produksjon og forbruk i Norge og resten av verden. Norsk Vind Energi AS ønsker å være i spydspissen av denne omleggingen.

 Fornybar vindkraftproduksjon
-Noen ganger er det ikke bruk for unike nye «dubeditter» og ny teknologi, sier Rune Hersvik, styreleder i Norsk Vind Energi. Selskapet ble stiftet i 1996, og etter en lang oppstartsperiode gikk tre gründere sammen med den samme oppfatningen om at vindkraft er svært viktig både med hensyn til energiforsyning og reduksjon av klimagasser. Nylig ble antall ansatte doblet til seks personer. – Vi er i hele verdikjeden fra tidlig fase med leting etter vindfelt, til planlegging, utvikling, bygging og drift, forteller Hersvik.

Lavthengende frukt
Norsk Vind Energi utvikler ikke nye tekniske konsept, men konsentrerer seg om systematisk og vedvarende utnyttelse av tilgjengelig teknologi og de energiressurser som er tilgjengelig. – Vi jobber i tråd med regionale, nasjonale og internasjonale energi- og klimamål og høster lavthengende frukt i form av modne vindressurser, der hvor kommuner og grunneiere er positive, og miljøkonfliktene lave og akseptable, sier Hersvik.

Full utnyttelse
På hjemmebane er Norsk Vind Energi spydspiss for etableringen av 4 Twh ny fornybar energiproduksjon i Rogaland og pådriver for elektrifisering av transportsektoren. Høg-Jæren Energipark er foreløpig det mest kjente prosjektet. – Der leverer vi elektrisitet tilsvarende mer enn totalbehovet til hver tredje husholdning i hele Stavanger kommune, forteller Hersvik. Men det er ikke bare på Jæren at selskapet satser. For vindprosjektet i Makambako i Tanzania vil planlagt strømproduksjon tilsvare behovet for strøm til opp mot en million husholdninger og medføre en betydelig overgang fra forurensende kraftkilder til fornybar energi.

Trenger flere overførlngskabler
Gjennom sine energi- og kostnadseffektive løsninger og prosjekter ønsker Norsk Vind Energi å kunne delta i og fronte den kommende overgangen til lavkarbonsamfunn. Dermed er motivasjonen innad i selskapet sterk og rettet mot leveringen av utslippsfri elektrisitet med lavest mulig miljøkonflikt og høyest mulig energieffektivitet og klimareduserende effekt.

Videre er målet å jobbe, gjennom systematisk og stegvis tilnærming, for flere utvekslingskabler til våre naboland. Samspillet mellom vann og vind kan bidra til at Norge kan ta seg betalt for bærekraftig eksport av fornybar energi til EU landene som har et stort behov for dette og som også er villige til å betale for det.

-Flere overføringskabler bidrar både til å sikre den langsiktige høye verdien til fellesskapets vannkraft og vindkraft ressurser i Norge, og til styrking av ‘Europas grønne batteri’ med Rogaland og det sørlige Vestlandet som en viktig hjørnestein, avslutter Rune Hersvik.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s