Kandidatpresentasjon: Ny bølgekraftteknologi fra Måløy

Legg igjen en kommentar

HavkraftKan bølgekraft erstatte fossil energi? – Ja, sier gründer Geir Arne Solheim i Måløyselskapet Havkraft AS. Etter 14 års utvikling vil han nå ut i verden med Havkraft Wave Energy Converter (H-WEC).

I tiår har det arbeides med ulike teknologier og konsepter for utnyttelse av bølgekraft. Fremdeles er bransjen umoden. I følge Det Internasjonale Energibyrådet (IEA) vil bølgekraft kunne spille en rolle av betydning først rundt 2030 dersom styresmakter ikke gjør spesielle tiltak. Et noe mer optimistisk bilde tegnes av EU-kommisjonen som legger opp til at det skal være installert 3.6 GW bølgekraft innen 2020.

Personene bak Havkraft AS har i hvert fall ikke tenkt å vente til 2030 som IEA skisserer. De har nå patentert H-WEC, en bølgeenergiomformer som sørger for at energiproduksjonen i deres bølgekraftkonsept Stadmaster blir kommersielt interessant. Arbeidet med H-WEC har vært en lang reise, forteller gründer Solheim.

– Vi startet i 1998 og først nå er vi klar for å presentere Stadmaster for verden. Den største utfordringen har vært å lage et industrielt design som både er enkelt nok, robust nok og effektivt nok til å skape et kommersielt grunnlag for teknologien. Men nå mener vi å ha klart det, etter 15 års utvikling.

Mange potensielle markeder

Havkraft AS sikter seg nå mot markeder der støtteordningene er gode for innfasing av ny teknologi (f.eks. feed in-tariffer), eller i markeder der strømprisene er høye.

– Europa er det umiddelbart beste markedet, fordi land som Portugal, Storbrittannia, Skottland og Irland har gode støtteordninger for umoden teknologi (over 2 kr/kWh). Markedet er altså allerede på plass for vår teknologi, det er bare vår leveringsevne det står på.

Hva med utviklingsland?

– Vår teknologi er i utgangspunktet LOW-TECH. Det gjør den like interessant for utviklingsland som for industrialiserte land. Vår teknologi vil kunne ta mye av fremtidig vekst i energibruk, som erstatning for fossile energikilder, sier Solheim.

På markedet om 2-3 år?

Havkraft skal nå til med 1:1-testing av Stadmaster-teknologien i samarbeid med MARINTEK i Trondheim. Kommersiell produksjon er kanskje bare noen få år unna, tror gründeren selv.

– Prototypen vi nå bygger for fullskala testing danner direkte modell for våre minste minikraftverk som enkelt kan produseres for markedet innen 2-3 år, alt etter hvilke partnere vi får med oss i den nærmeste fremtid, sier Solheim.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s