Kandidatpresentasjon: Fra CO2 til råvarer

1 kommentar

CO2 to Bio -MONGSTAD  HFK 300812Hvordan kan vi bruke fanget CO2 til noe nyttig? Det spørsmålet har partnerskapet i Co2Bio stilt seg, og nå har de funnet svaret – algeproduksjon

Idéen er like enkel som den er god. Gjennom å utnytte CO2 som fanges på Mongstad kan havbruksnæringen få bukt med mangelen på omega-3 fettsyrer som brukes i fiskefór. – Idéen hadde sitt utspring i et arbeid i Nordhordland Handverk- og Industrilag hvor vi stilte spørsmålet: Hvorfor pumpe CO2 ned i Nordsjøen når den har en egenverdi som en ressurs? Selskapet ble formelt stiftet på julaften i 2011 og er et partnerskap bestående av Nordhordland Handverk- og Industrilag, Bergen Teknologioverføring, EWOS, Salmon Group og Grieg Seafood og med solid faglig bistand fra blant andre Uni Research, Universitetet i Bergen og Nofima, forteller daglig leder Svein M. Nordvik.

Sikret tilførsel av CO2
CO2Bio har allerede inngått avtale med Teknologisenteret på Mongstad om leveranse av inntil 30 000 tonn CO2– I en lukket prosess tilføres sjøvann, CO2, lys og næringsalter, i løpet av kort tid oppnås en betydelig vekst av algene. Denne biomassen avtappes og prosesseres til omega3-fettsyrer, forklarer Nordvik. – Dagens fangst av fisk for fiskeoljeproduksjon (omega3) er ikke bærekraftig og er også energikrevende. Etter vår mening er konseptet et columbiegg. En avfallsressurs bidrar til en bedre matvaresituasjon i verden. Vi får utviklet ny kunnskap i bergensregionen og Mongstad får en forskningsstasjon og en grønn fargetone.

Voksende behov for omega-3
At det er et marked for algeproduksjon er Nordvik trygg på. – Vi har valgt å fokusere utelukkende     på omega-3 fettsyrer fordi dette inngår som tilskudd i oppdrettsfor for laks. Dagens tilgang på verdensbasis er avtagende fordi markedet er i sterk vekst og tilgjengelige ressurser avtar. Havbruksnæringen betyr mye for Norge og det er viktig at omega-3-andelen i fiskeforet opprettholdes, slik at fisken forblir enæringsrik.

Jobber for pilotanlegg på Mongstad
Som for mange andre nybrottsprosjekt er finansiering en viktig utfordring for Co2Bio. – Vi har fått utpekt en tomt på ca 300 kvm inne på TCM Mongstad sitt område for bruk til en nasjonal algepilot og har som mål å få dette testanlegget fullfinansiert innen 1.juli. Piloten skal eies av Universitetet i Bergen og driftes av CO2Bio. Fordelt på bygg og infrastruktur og utstyr er det en kostnad på ca 12 millioner, hvor vi har halvparten på plass, forteller Nordvik. Fylkeskommunen har bl.a gitt tilsagn om 2 millioner, næringen bidrar med 3 millioner.

Håper på støtte fra sentrale myndigheter
I oppstartsfasen håper Nordvik og de andre partnerne i CO2Bio på betydelig offentlig støtte. – Vi er opptatt av at dette er et dugnadsprosjekt, hvor det offentlige bidrar sterkt siden det er en ikke-kommersiell FoU-innsats i starten. Et problem så langt har vært å finne ut hvilket departement eller virkemiddelorgan som er rette instans. Vi har hatt møter på statssekretærnivå i tre ulike departement og en rekke virkemiddelinstanser som Innovasjon Norge, Forskningsrådet, SIVA og Gassnova. Siden vårt prosjekt er virkelig nybrottsarbeid faller det mellom to stoler. Men rapporten HAV 21, som kom i november i fjor, omtaler et tydelig behov for en nasjonal algepilot, så vi er optimistiske, avslutter Nordvik.

En tanke om “Kandidatpresentasjon: Fra CO2 til råvarer

  1. Tilbaketråkk: Spirprisen til CO2Bio « Uni Research

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s