Kandidatpresentasjon: Fanger vind med drager

Legg igjen en kommentar

Foto KitemillPå Voss har Thomas Hårklau og KiteMill utviklet en ny metode for å fange vindkraft

Når høyere luftlag
En Kite er tradisjonelt en drage som flyr i vinden og kontrolleres via en eller flere linjer til bakken. Det er dette prinsippet som ligger bak teknologien til KiteMill. – Vi skal levere kraftstasjoner for utvinning av vindkraft fra høyere luftlag, samt vedlikehold og utbedring av disse, forteller daglig leder Thomas Haarklau om selskapet som startet i 2008 og nå engasjerer to fast ansatte og seks konsulenter på heltid. – Nå er vi i ferd med å utvikle et autonomt system som videre skal skaleres opp, forteller Haarklau

Lavere etableringskostnad
Hovedfordelene med teknologien er at det både har betydelig lavere etableringskostnad og tilgang på mer stabile vindressurser på grunn av høyden kiten opererer i.  – Det gir dermed kraft til en billigere penge enn fra konvensjonelle vindmøller. Teknologien er også mindre avhengig av lokale gode vindforhold, noe som gjør at en i større grad kan utvinne vindkraft i områder nær forbruker og sterke knutepunkt i el-nettet. Kort fortalt så gir Kite kraftverk lavere pris, større tilgjengelighet og kan erstatte en større del kraft fra fossilt brensel og atomkraft enn konvensjonelle vindmøller, argumenterer Haarklau.

Ønsker samarbeid med operatører
– Vi planlegger ikke å etablere egne produksjonsanlegg, men skal levere teknologien til kunder som etablerer og opererer vindkraft. Dette er typisk kraftselskap eller andre selskap som lever av å utvikle vindkraftprosjekter for så å selge dem videre. Geografisk har vi mål om å operere globalt og satse der incentivene til enhver tid er sterkest.  Hovedutfordringen fremover blir å skaffe nok privat kapital til å ta steget videre, men slik skal det også være for å lykkes, avslutter Haarklau optimistisk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s